Alweer een hittegolf? Bescherm waterbronnen door watermetingen

Tijdens de hittegolf in 2018 werd Europa getroffen door opgedroogde rivieren en grote vissterfte. Hoe kunnen watermetingen u helpen om rivieren en meren te beschermen?

De enorme hittegolf in 2018 kwam als een grote schok. Het was een enorme schrik voor de mens, omdat velen wekenlang om moesten gaan met dagelijkse temperaturen van  30°C/86°F en meer. Mensen werden geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering.

Dit was natuurlijk ook verschrikkelijk voor de natuur. De voortdurende droogte heeft grote schade veroorzaakt. Niet alleen voor bossen en planten, maar ook voor veel dieren en insecten die onder watergebrek leden.

Plekken waar meestal genoeg zoetwaterbronnen zijn, zoals rivieren en meren, werden door de extreme hitte getroffen, met pijnlijke gevolgen. Bijna elke dag schreven locale en internationale nieuwsbronnen over de opgedroogde rivieren en de grote vissterfte.

Toen de hittegolf voorbij was, voelde het als een opluchting. Desondanks zijn sommige mensen sceptischer dan anderen, waaronder de milieuactivisten, autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van het oppervlaktewater en viskwekers. Zeker deze groep mensen is bang voor nog een extreme hittegolf in de toekomst.

Inhoudsopgave


Het grote voordeel van informatie: watermetingen zijn waardevolle indicatoren

Terug naar de algemene feiten. De reden waarom hittegolven als gevaarlijk worden beschouwd, komt door de ernstige bedreiging van de natuurlijke grondstoffen. Een voorbeeld is de watergevoeligheid en het onderwater ecosysteem in rivieren en meren.

De twee parameters in water die het meest beïnvloed worden door seizoensveranderingen zijn: watertemperatuur en de concentratie van het zuurstofgehalte. Wanneer de luchttemperatuur omhoog gaat, gaat ook de temperatuur van water omhoog.

Met een stijgende watertemperatuur gaat de oplosbaarheid van zuurstof naar beneden. Het is vanzelfsprekend dat warm water met een lagere zuurstof concentratie niet goed is voor het onderwater ecosysteem.

Natuurlijk is dit afhankelijk van het soort vis, maar de meeste vissen hebben een beperkte aanpassing aan temperatuur verschillen. Met extreme hitte zwemmen vissen dieper op zoek naar lagere temperaturen. Daardoor komen deze vissen in een vreemde omgeving en soms kunnen de vissen zelfs geen koude plek vinden.

Verder zijn vissen heel erg afhankelijk van het zuurstofgehalte in het water. Vissen stikken snel als zuurstofgehaltes te laag zijn (hypoxia). Aquatische planten worden ook beïnvloed door seizoensveranderingen, omdat de toename van zonlicht fotosynthese stimuleert.

De gezondheid van vissen hangt van de fytoplankton activiteiten af, omdat fotosynthese het opgeloste zuurstofgehalte beïnvloed. Met extreme verschijnselen zoals algenbloei, kan dit het hele water vergiftigen (eutrofiëring).

Een korte samenvatting: onderwater biotopen zijn zeer vatbaar voor grote temperatuurveranderingen, waarmee hele ecosystemen in gevaar kunnen komen. Dit komt omdat onderwater ecosystemen in evenwicht moeten blijven, omdat er anders kettingreacties kunnen ontstaan.

Watertemperaturen veranderen veel langzamer dan luchttemperaturen, maar continu observaties van watertemperatuurtrends nemen, kunnen zeer relevante inzichten opleveren. Daarom meten meer deskundigen en overheden het oppervlaktewater, waarmee zij een beter overzicht van de omstandigheden krijgen, zoals van rivieren, meren en vijvers.


Wat zijn de voordelen van oppervlaktewatermetingen?

Oppervlaktewater is een waardevolle bron en moet beveiligd worden. Zeker als deze bron bedreigd wordt door extreme en langdurige droogtes.

Dit is waarom het een belangrijke taak is voor overheden en milieuactivisten om te zorgen voor de conditie van lokale rivieren en meren. Met name water dat toegankelijk naar het publiek is, moet gecontroleerd worden, zodat zwemmen in open water indien nodig verboden kan worden.

Een gemakkelijke methode is water meten wanneer een hittegolf voorspeld is. Natuurlijk is het nog beter om water op de lange termijn te meten, voor een betere analyse van trends en risico's.

Als we zo vroeg mogelijk op de hoogte zijn van stijgende temperaturen, kunnen overheden en milieuactivisten maatregelen nemen. Een maatregel is grote water reservoirs graven voor het beschermen van kwetsbare vissen. Verder kan er koel water worden toegevoegd op specifieke locaties, of vissen in kleine vijvers kunnen overgeplaatst worden naar grotere watermassa's.

In de hittegolf van 2018 werden de bovengenoemde maatregelen vaak gedaan om de vissterfte te voorkomen. Als de watertemperatuur al rond de 26°C/79°F is, dan vecht u met tijd. Daarom is het zo belangrijk om continue watermetingen te nemen.


Wat voor soort watermetingen worden tegenwoordig gebruikt?

Veel overheden zijn begonnen met op opzetten van thermostaten rond oppervlaktewaters. Echter, de oplossingen met smart watermetingen worden nog niet veel gebruikt, ook al biedt het betere verbindingen aan en permanente toegang tot de watermeting gegevens. Toch zijn deze smart technologieën de oplossing voor het meten van verschillende en gecombineerde water parameters, waarmee u een beter overzicht heeft van toekomstige trends en mogelijke gevaren.

Bijvoorbeeld, de meettechnologie expert Endress+Hauser biedt een smart oplossing aan voor watermeting: het Netilion Smart Systeem voor Oppervlaktewater. Deze oplossing helpt overheden en andere gebruikers een continu overzicht te hebben van verschillende oppervlaktewater parameters, terwijl de toegang tot deze gegevens ook gemakkelijker is.

Het Netilion Smart Systeem voor Oppervlaktewater meet meer dan alleen de watertemperatuur, waardoor gebruikers een diepgaand inzicht hebben in mogelijke bedreigingen voor kwetsbare waterbronnen. Naast temperatuur meet Netilion ook het opgeloste zuurstofgehalte, de pH waarde en de geleidbaarheid.

Dit betekent dat naast het gevaar van extreme droogte (hoge temperaturen en laag zuurstofgehalte), u ook potentiële vervuiling kunt identificeren. Bijvoorbeeld een meting van hoge geleidbaarheid komt waarschijnlijk door de vervuiling van chemicaliënstoffen. Hiermee kunnen overheden en wetenschappers tegelijkertijd veel gegevens verzamelen.

De verbinding van Netilion Smart Systeem voor Oppervlaktewater maakt een goed overzicht mogelijk, waarmee alle parameters tegelijkertijd gemakkelijk te evalueren zijn. Zeker, omdat alle gegevens naar uw mobile telefoon app worden overgebracht en gemakkelijk bereikbaar zijn.

Sinds veel meer overheden onder druk staan om een snelle reactie te geven, wanneer openbare waters vergiftigd zijn (bijv. algenbloei), moeten ze een oplossing hebben. Gebruikers van het Netilion Smart Systeem hebben de mogelijkheid om een alarm voor grote water risico's in te stellen, waardoor een notificatie gestuurd wordt als het systeem gevaar meet.

Voor het beschermen van kwetsbare natuurlijke ecosystemen, is het gebruik van geavanceerde technologie de moeite waard. Het geeft de mogelijkheid voor langdurende watermetingen te meten, verschillende trends te observeren en toegang tot alle meetwaarde te hebben. Hierdoor kunnen overheden, wetenschappers en boeren op tijd actie ondernemen.

Blijf op de hoogte van de wereld van IIoT en Netilion.

Abonneer nu op onze nieuwsbrief om informatieve artikelen te ontvangen. Door u in te schrijven gaat u ermee akkoord dat u het Privacybeleid hebt gelezen en accepteert. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven.