Een eenvoudige manier om IIoT aan een PROFIBUS-netwerk toe te voegen!

IIoT is een eenvoudige manier om alle apparaat gegevens te verzamelen, zodat ze kunnen worden gebruikt om het proces, gezondheidsanalyses, toegang tot de bibliotheek en nog veel meer te verbeteren.

Ik heb al veel PROFIBUS gebruikers gezien die hun netwerk bedienen als een 4-20 mA-systeem. Oké, u denkt natuurlijk, wat bedoelt hij nou? Echter is PROFIBUS totaal anders dan 4-20 mA en ik ga u alle voordelen van de PROFIBUS vertellen.

Vanuit mijn standpunt ben ik het compleet met u eens, maar als ik kijk hoe veel klanten PROFIBUS gebruiken, benutten ze niet alle voordelen.

Iedereen die PROFIBUS gebruikt, krijgt veel voordelen van de eenvoudige netwerk structuur. Daarmee bespaart u veel tijd en geld met het installeren en de ingebruikname van PROFIBUS, vergeleken met de standaard analogische oplossing. Maar veel stopt daar!

Veel klanten gebruiken niet alle gegevens van de apparaten, zoals diagnoses en status. Als een apparaat een storing heeft, wordt het onderhoudsteam vaak onder druk gezet, omdat ze niet weten wat er is gebeurd en wat ze moeten doen. Jammer genoeg kan dit een lange ongeplande stilstand van het apparaat veroorzaken.

Er zijn veel redenen waarom dat dit gebeurt: een ingewikkelde 'Plant Asset Management' (PAM) implementatie, een slechte gebruikersinterface, een gebrek aan training, een gebrek aan compatibiliteit tussen oplossingen voor apparaatbeheer en het besturingssysteem. Gelukkig is niet alles verloren.

Met dank aan het Industriële Internet der Dingen (IIoT), hebben wij een eenvoudige oplossing voor implementatie en configuratie dat zelfs een geweldige gebruikersinterface aanbiedt.

Laten wij samen uitzoeken hoe u uw PROFIBUS netwerk kan verbeteren met een paar simpele stappen, waarmee u gemakkelijk veldgegevens kunt verzamelen en uw onderhoudsteam een goed gebruikersinterface kan geven dat ze overal en altijd kunnen gebruiken.

Inhoudsopgave

Wat moet ik weten over het Industriële Internet der Dingen?

Als u dit artikel leest, bent u waarschijnlijk bekend met IIoT oplossingen. Geen probleem als dit vrij nieuw voor u is. Daarom ga ik eerst beginnen om u een korte samenvatting te geven over alle belangrijke informatie van het IIoT.

Ongeveer 50 jaar geleden hadden fabrieken heel veel arbeidskracht nodig. Het was bijna onmogelijk om de kwaliteit en productiviteit te verhogen en het aantal ongelukken te verminderen.

De zogenaamde derde industriële revolutie in 1970 kwam door de "Microprocessor", waarmee fabrieken minder arbeidskracht nodig hadden. Een PLC (Engels: Programmable Logic Controller) kan een meting uit het veld halen en een besturingsalgoritme toepassen, waarmee u een ventiel kunt bedienen of een pomp in- en uit kunt schakelen zonder menselijke ingrepen.

De resultaten zijn een verbetering van de kwaliteit van de producten, een verhoging van de productiviteit en een drastische vermindering van het aantal ongevallen. Veel vervelende banen werden geschrapt en verplaatst door een invoering van veel nieuwe functies.

Nu zijn wij al meer dan 40 jaar later en hebben wij het over het Industriële Internet der Dingen, ook wel de vierde industriële revolutie genoemd - of industrie 4.0 afgekort. U vraagt zich misschien af, wat betekent dit eigenlijk?

Netilion Health

Een paar jaar nadat de industrie geautomatiseerd werd, kwamen er slimme sensoren en machines op de markt. Het begon ermee om de configuratie en functionaliteit te verbeteren, maar al na een paar jaar waren de apparaten nog slimmer en werd de nadruk gelegd op diagnostiek en analyse.

Tegenwoordig is het verzamelen van deze gegevens veel belangrijker geworden. Het IIoT is een eenvoudige en efficiënte techniek om alle gegevens van apparaten te verzamelen, zodat ze kunnen worden gebruikt om het proces, gezondheidsanalyses, toegang tot de bibliotheek en nog veel meer te verbeteren.

Naast slimme sensoren beginnen er ook zelfstandige IIoT-toepassingen op de markt te komen. Zulke compacte slimme systemen zijn meestal directe oplossingen voor een specifieke toepassing, bijvoorbeeld oppervlaktewater analyseren en het controlesysteem van aquacultuur te beheren.

Hoe werkt PROFIBUS?

Voordat wij het over de oplossingen van het Industriële Internet der Dingen hebben voor uw PROFIBUS netwerk, nemen we een stapje terug en houden we het eenvoudig.

inmiddels wordt PROFIBUS beschouwd als een modulaire oplossing die verschillende communicatietypes gebruikt voor verschillende toepassingen. De installatie is heel flexibel en eenvoudig. Verder hebben verschillende industrieën heel veel soorten toepassingen nodig.

In de meeste gevallen worden de Decentralized Peripherals (DP) protocollen gebruikt voor de communicatie tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde apparaten.

PROFIBUS Netwerk

Meerdere PROFIBUS DP netwerken verzenden de gegevens over een kopere (RS485) fysieke laag, maar plastic optische vezels en zelfs een draadloos netwerk kunnen ook gebruikt worden. De communicatie is gebaseerd op het laagjesmodel van Open System Interconnection (OSI) - misschien kan ik u in het volgende artikel meer leren over de technische details.

Sommige veldapparaten ondersteunen PROFIBUS DP, maar de meerderheid gebruikt het PROFIBUS Process Automation, of wel PA. Dit gebruikt als fysieke laag de MBP (Engels: Manchester Bus Powered), waarmee het zelfs in explosie-gevaarlijke gebieden met de bus de apparaten van stroom voorziet. Dit is vooral belangrijk voor veel chemische en olie- en gastoepassingen. Verder maken de PA-apparaten verbinding met het DP-netwerk via koppelingen of links.

Nu wordt het echt leuk! Laten wij samen leren wat de verbinding tussen het PROFIBUS netwerk en de IIoT oplossingen zo gemakkelijk maakt. Voor de zekerheid verwijs ik u naar de PROFIBUS DP master classes.

PROFIBUS DP heeft twee verschillende master classes; Master class 1 is verantwoordelijk voor de cyclische communicatie tussen de apparaten in het netwerk, zoals invoer- en uitvoerinformatie.

Master class 2 verricht zich op de niet-cyclische communicatie, waarmee u de apparaten kunt bereiken en instellen zonder een vaste verbinding. Daarnaast kunt u ook zonder deze vaste verbinding de status en gezondheidsgegevens van de apparaten verzamelen.

Hoe verbeter ik mijn PROFIBUS netwerk?

Als eerste moeten wij uw PROFIBUS netwerk aan een Edge Device koppelen. Het is heel erg belangrijk dat u een apparaat heeft dat zelfstandig een eenvoudige configuratie kan activeren en de optie heeft om in het netwerk automatisch te integreren.

Fieldgate SFG500 werkt als een master class 2, omdat het belangrijke gegevens van veldapparaten verzamelt. Het biedt ook op afstand het beheren van alle apparaten in het DP en het PA netwerk aan. Bovendien kan de SFG500 met het gebruik van auto-configuratie zichzelf verbinden in het netwerk.

Netilion

Als u HART-gebaseerde apparaten heeft in het PROFIBUS netwerk, kan het SFG500 zelfs zonder enig probleem HART apparaten lezen. De Fieldgate controleert het netwerkverkeer en biedt basis informatie van een apparaat aan met een webserver. Alles kan gecontroleerd en bekeken worden met een web browser.

Daarnaast kunt u de optionele Fieldgate Module SFM500 installeren, waarmee u toegang heeft tot de proceswaarde en de diagnoses van alle veldapparaten. Tenslotte zijn de Fieldgate SFG500 en de FM500-module de belangrijkste onderdelen van een eenvoudige integratie van uw PROFIBUS netwerk in de IIoT-oplossing, bijvoorbeeld de gezondheidsbewaking van uw apparaten.

Eenvoudige stappen om uw PROFIBUS-netwerk te integreren in een IIoT-oplossing?

Het aansluiten van uw PROFIBUS netwerk op Netilion Health kan niet eenvoudiger, alleen als u uw aandacht besteedt aan alle vereisten voordat u begint. U kunt de FieldEdge SGC500-vereisten lezen om te controleren of alles in orde is.

Nadat u de vereisten hebt gelezen, kunt u met deze stappen verder:

  • Installeer de Fieldgate SFG500 in uw netwerk
  • Sluit de FieldEdge SFG500 aan op de Fieldgate SFG500
  • Sluit de FieldEdge SFG500 aan op het internet
  • Ga naar de webapplicatie netilion.endress.com en voeg vervolgens uw SFG500 toe en configureer het.

Deze gemakkelijke stappen maken de aansluiting van uw Netwerk op Netilion Health mogelijk, waarmee u uw digitale tweeling in uw webapplicatie kunt bestuderen.

Zelfs vanaf uw laptop, tablet en zelfs smartphone, kunt u deze beveiligde aansluiting overal op de wereld bereiken - vlak of niet - haha grapje!

Verder houdt Netilion Health alle informatie van uw bedrijfsmiddelen bij. Dit is weergeven in een grafisch overzicht van gebeurtenissen, gezondheidsgeschiedenis voor geavanceerde analyse en nog veel meer.

Ik ben vrij zeker dat u nu klaar bent voor een digitale transformatie! Waarom transformeert u uw fabriek niet nu? Met een paar klikken kunt u het hier gratis proberen en het digitale tijdperk aan uw fabriek voorstellen.

Klinkt geweldig toch?

infographic_IIoT_profibus

Blijf op de hoogte van de wereld van IIoT en Netilion.

Abonneer nu op onze nieuwsbrief om informatieve artikelen te ontvangen. Door u in te schrijven gaat u ermee akkoord dat u het Privacybeleid hebt gelezen en accepteert. U kunt zich op elk gewenst moment uitschrijven.